• Imprimeix

Evolució de la costa

L’ICGC va realitzar fotografies aèries de tot el litoral de Catalunya, després del temporal dels dies 21 i 22 de gener de 2017, i les ha publicat en un visor per poder avaluar els danys causats.

El temporal marítim del 21 i 22 de gener de 2017 va devastar el litoral català i va provocar importants canvis en la seva morfologia.

El dia 24 de gener de 2017 (en un sol dia) es va sobrevolar, amb dos avions equipats amb càmeres fotogramètriques, des del Cap de Creus fins al Delta de l’Ebre. Posteriorment, es van processar les imatges captades (més de 1 000), per poder-les mostrar de forma contínua i georeferenciada en un visor, de tal forma que s’hi pogués navegar i també comparar amb les ortofotos convencionals que l’ICGC publica.

En aquest visor es poden comparar en detall les imatges obtingudes abans i després del temporal, cosa que facilita la detecció dels canvis ocorreguts en la costa a causa de l’esmentat temporal.

La comparació de les imatges es pot fer de dues maneres:

  • una que posa la mateixa zona a un costat i l'altre de la finestra i, en moure una imatge, es desplaça l’altra en el mateix sentit; i
  • l’altra que fa un escombratge de la imatge, mitjançant el botó central, i facilita la focalització dels canvis en un punt concret.

L'eina també permet obtenir un enllaç al visor centrat en una determinada àrea, així com el codi HTML (iframe) per si el voleu inserir en la vostra pàgina web o blog.

Des de l’Institut entenem que posar a disposició de la ciutadania i el sector públic aquesta geoinformació, amb la màxima rapidesa, és part de la nostra missió i valor.