Avaluació del potencial de l'energia geotèrmica profunda a Catalunya
La geotèrmia profunda engloba els recursos energètics de baixa (30-100 ºC), mitja (100-150 ºC) i alta temperatura (>150 ºC). És un recurs d’energia renovable i no contaminant que presenta un potencial elevat d’explotació en diversos à mbits arreu del territori de Catalunya. En funció de la tipologia i origen del reservori (aqüÃfers hidrotermals somers, aqüÃfers calents profunds, sistemes geotèrmics millorats EGS, etc) pot utilitzar-se per usos lúdics termals en balnearis, en xarxes de climatització urbana o industrial en sentit ampli o fins i tot per produir electricitat. A Europa, està molt estesa en països com França, Alemanya, Holanda, Suïssa o Bèlgica, entre d’altres.
El visor GeoÃndex - Geotèrmia profunda facilita la divulgació del coneixement sobre el potencial geotèrmic profund a Catalunya. Els treballs parteixen dels resultats del projecte de l’Atles de Geotèrmia de Catalunya - AGC (IGC, 2012) realitzat amb el suport de l’Institut Català d’Energia i la col·laboració de l’IGME, IDAE i CSIC.
Objectius del nou projecte
L'objectiu principal del nou projecte Geotèrmia profunda (baixa, mitja i alta entalpia) és avançar cap a l’estimació del potencial geotèrmic profund en termes de quantificació del recurs base d’energia disponible i recuperable en els à mbits concrets que presenten potencial identificats en l’AGC (IGC, 2012). Els treballs consistiran en l’aplicació de tècniques de modelització 3D combinat amb tècniques probabilÃstiques per efectuar una avaluació dels recursos i una classificació a partir dels està ndards internacionals vigents (sistema UNFC-2009 de classificació dels recursos geotèrmics).
El projecte s'enriquirà amb l’adquisició de noves dades, i la elaboració de models i mapes amb la finalitat de contribuir a la millora del coneixement d'aquest recurs energètic com a font d’energia renovable a Catalunya. El visor esdevindrà el canal de divulgació dels resultats del projecte.
• Llegenda del visor GeoÃndex Geotèrmia profunda [PDF, 526 kB]