• Imprimeix

Notícia 239 - Inici del projecte liderat per l'ICGC: POCRISC

9/4/18 13.58

L'ICGC, soci coordinador del projecte POCRISC (Per a una cultura comuna del risc sísmic), ha organitzat i acollit la primera reunió plenària. El projecte té una durada de tres anys i és finançat amb fons FEDER de la Unió Europea a través del programa POCTEFA 2014-2020, INTERREG V-A Espanya-França-Andorra.

A més de la gestió i coordinació del projecte, l'Institut lidera la preparació de la documentació per a la crisis sísmica, la difusió de la informació i l'ajuda a la presa de decisions amb la millora dels mapes de moviment del terreny, els desenvolupaments per automatitzar l'avaluació dels efectes del sisme, la realització d'escenaris sísmics, l'avaluació de la vulnerabilitat i la seguretat sísmica d'edificis essencials, la implementació d'eines per avaluar els danys en edificis i la constitució d'un grup d'intervenció postsísmica pel registre i anàlisi de rèpliques.

L'objectiu del projecte és desenvolupar i implementar eines i aplicacions per millorar la preparació de la societat per fer front a situacions de crisis sísmica i per donar suport a les entitats responsables de la prevenció i la gestió del risc sísmic. Inclou la validació de les autoritats de Protecció Civil de les aplicacions desenvolupades, un simulacre d'intervenció postsísmica i l'organització de tallers formatius adreçats als usuaris de les aplicacions: proteccions civils, bombers, autoritats locals, etc.

La reunió d'inici del projecte ha comptat amb l'assistència de 34 representants de les deu institucions implicades d'Espanya, Andorra i França (quatre d'aquestes institucions són de Catalunya) i de representants de les set institucions associades.

Amb aquesta reunió s'ha iniciat la coordinació de les accions en què s'estructura el projecte i la presa de contacte entre els tècnics dels organismes implicats en les activitats de cada acció.

Coordinador: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

Socis: ICGC, BRGM - Bureau de Recherches Géologiques et Minières, UPC - Universitat Politècnica de Catalunya, Departament Interior Generalitat de Catalunya (Protecció Civil), ACE - Associació de Consultors d’Estructures, IEA - Institut d’Estudis Andorrans, Deveryware, ENIT - École Nationale d’Ingenieurs de Tarbes, EPLFM - Entente pour la Forêt Méditerranéenne, CNRS - Centre National de la Recherche Scientifique - Délégation Alsace.