• Imprimeix

Notícia 261 - Finalització i presentació del projecte LIFE EBRO-ADMICLIM

25/5/18 13.43

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el director de l'ICGC, Jaume Massó, han presentat avui a la seu de l'Institut la finalització del projecte europeu LIFE EBRO-ADMICLIM.

Aquest projecte ha permès desenvolupar i aplicar noves estratègies d'adaptació i mitigació al Delta de l'Ebre, zona humida de gran importància internacional i considerada un dels sistemes costaners del Mediterrani més vulnerable al canvi climàtic. La regressió de la seva costa i la pèrdua d'elevació només poden ser compensades a llarg termini amb mesures d'adaptació, emprant tècniques d'enginyeria ecològica de caràcter innovador. Aquestes mesures cal combinar-les amb mesures de mitigació destinades a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a augmentar l'estoc de carboni als arrossars i aiguamolls.

El projecte, desenvolupat durant quatre anys, ha tingut un enfocament innovador a escala internacional a partir de la gestió integrada de l'aigua, dels sediments i dels hàbitats.

L'Institut ha elaborat el mapa de zonificació de la subsidència de la plana deltaica a partir d'un model geològic 3D del delta generat a partir de la captació i del processament de dades del subsòl i del moviment obtingudes de les imatges de satèl·lit i de reflectors artificials que retornen amb gran intensitat el senyal emès per aquests satèl·lits.

El mapa detalla les zones més vulnerables a l'enfonsament, dades que permetran prioritzar les àrees d'actuació per pal·liar aquest problema.

El projecte ha estat coordinat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries amb la participació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Universitat de Còrdova, el Consorci d'Aigües de Tarragona, la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre i l'ICGC.

Cliqueu aquí si voleu més informació.